Ny esse i smia

Ny esse i smia

Publisert av Gaute Arnesen den 02.12.23. Oppdatert 03.12.23.

Varatun Gårds smie har nylig gjennomgått en oppgradering som vil være til stor glede for medlemmene av knivgruppen i HTM Klubben. Den nyinnstallerte essen, levert av den erfarne smeden Steen Nielsen fra www.smie.no, har to brennere og åpninger på sidene for å gi smedene muligheten til å håndtere større prosjekter, i tillegg til de tradisjonelle åpningene i endene.

"En smi-esse, eller bare en "esse", er et viktig verktøy i smedens verksted. Essens hovedfunksjon er å generere høy temperatur ved å forbrenne kull eller annet brensel. Den høye temperaturen i essens brukes deretter til å varme opp metall til en tilstrekkelig smibar temperatur. Dette gjør at smeden kan forme, bøye og manipulere metallet lettere."

De tradisjonelle essene ble fyrt opp med kull, mens den ny moderne gass essen på Varatun bruker propangass. Ved bruk av gass som brensel så unngår en røyk og sot, samt en raskere kan nå riktig temperatur på stålet som skal formes.

Slipemaskinen har også fått en etterlengtet overhaling med en ny motor. På tross av noen utfordringer med akslingen i forhold til maskinen, har Paal Borsheim og Olav Eintveit, med sin dedikerte innsats, sørget for å dreie akslingen riktig og installert motoren med en ny sikkerhetsbryter. Dette gir både effektivitet og trygghet under smiarbeidet.

Paal Borsheim (t.v) demonstrerer smiing av kniv til Magnus Børresen under smikurs Foto: Marius Norheim

Selv om smia  hører til under knivgruppen i HTM Klubben, er den nå åpen for medlemmer som ønsker å smi andre gjenstander i tillegg til kniver. Gruppeleder Paal Borsheim ser positivt på den oppgraderte essen: "Tanken er at opptil tre personer kan smi samtidig med den nye essen. Dette gir rom for samarbeid og inspirasjon blant medlemmene."

For å benytte seg av smia, enten det er for knivsmiing eller andre prosjekter, er det nødvendig å ha deltatt på et smikurs eller å være kyndig med bruk av utstyret. Eventuell bruk uten kurs kan avklares direkte med gruppeleder Paal Borsheim.

Prisen for å bruke smia forblir rimelig, satt til 50 kr for inntil to timer. Dette dekker gass, slipebånd, vedlikehold av verkstedet og utstyr. Betalingen kan enkelt gjennomføres via Vipps.

Med disse oppgraderingene ønsker HTM Klubben å styrke samholdet blant medlemmene i knivgruppen og tilby en bedre plattform for smikunsten. Ta del i denne oppgraderte opplevelsen, lær nye ferdigheter og utforsk smiarbeidet i et velutstyrt verksted.